Българско училище

‘’Хан Аспарух”

 

Пишете ни

За нашето училище 

Добре дошли на страничката на българско училище “Хан Аспарух- гр.Брайтън.

Училището ни започна  своята дейност през  септември 2017 г. и сега продължаваме за шеста учебна година да работим с родителите и децата от Брайтън  и околностите.

Благодарение на щедри доброволци, МОН, местния български бизнес и семействата по Югоизточния бряг имаме възможност да преподаваме и споделяме българска култура и традиции на деца на възраст от 4 до 15 години.

Обучението се провежда в съответствие с ПМС № 90/2018 г. за българските неделни училища в чужбина и училището ни работи в строго съответствие с разпоредбите на Министерството на образованието и науката.

Българско училище „Хан Аспарух“ е вписано в Списъка на Министерството на образованието и науката (под № 102005) и работата му се наблюдава от него; училището получава от българското министерство и финансова подкрепа за провеждане на своите дейности. Програмата на училището е съобразена с изискванията на МОН и включва преподаване на български език, литература, история и география на България.  

Всички деца са добре дошли. Ако искате да знаете как да регистрирате детето си, кога се провеждат занятията, кой е нашият екип от посветени учители или да разговаряте с директора на училището, моля изпратете имейл.

Нашите класове

 За деца от 4 до 6 години – смесена група

Обучението протича в игрова форма и е съобразено с възможностите на малчуганите. Предучилищна група  работи с природни материали –  листа, кестени, семена, шишарки, шушулки и др. Пеем, рисуваме, четем  приказки от златната съкровищница на България, влизаме в  любими роли,учим кратки стихчета. Учим  бългрски хорца, апликираме, моделираме и развиваме детското въображение.

Нашата цел е да осигурим плавен преход към училището.

„ Образованието на децата от най-ранна детска възраст е ключът към по-добро общуване утре“

                                                    Мария Монтесори  

Всяко дете получава безплатен комплект от учебници и учебни тетрадки.

Учебно съдържание- Азбука, ръкописни букви, звукове и звукови модели. Гласни и съгласни букви. Освен с българският език, децата изучават и Родинознание, а чрез игрите, които имат възможност да играят в и след тези часове „Аз обичам България“, „ Аз съм българче“, „Юначе“ и др.децата откриват необятния свят на българския фолклор,традиции, обичаи и история.

Всяко дете получава безплатен комплект от учебници и учебни тетрадки. 

Учебно съдържание –  Азбука. Печатни букви , Ръкописни букви. Звук – гласни и съгласни звукове, букви, срички, думи, изречения, текст, съществителни, глаголи, прилагателни. В часовете по Околен свят, децата откриват нови хоризонти, опознават родината и се любуват на нейните красоти и забележителности.

Всяко дете получава безплатен комплект от учебници и учебни тетрадки.

Родителският съвет (РС) на училище “Хан Аспарух” включва следните родители:

1. г-жа Стефана Браун

2. г-жа Петя Славова

3. г-жа  Антония Флинт

Oсновна цел на училище „Хан Аспарух“ е да създадем емоционална връзка между учениците с родния им език. Важно е да запознаем учениците си с българските  приказките, легенди и предания, също и с историческите личности, които будят възхищение за България, невероятната природа и забележителности. Освен интензивното изучаване на български език и литература, учебният процес включва и допълнителни извънкласни дейности. Работилничките, тържествата и всички мероприятия, които организираме са също част от процеса на работа на нашето училище. С голяма любов  отбелязваме заедно всички големи български празници и събития, като на тях традиционно  каним  цялата българска общност в региона. Искаме българското училище да стане притегателен център за всички наши родолюбци, като дадем възможност на всяко дете достъп до роден език и култура.

Обучението се провежда от опитни преподаватели с необходимата професионална подготовка и образование.

 Училището функционира всяка събота в съответствие с училищния календар на Великобритания.

Нашето училище поддържа малка училищна библиотека, която разполага с любими  български народни приказки, приказки в рими за най-малките, поезия за деца, енциклопедии и др. Има малка такса за външни деца желаещи да ползват библиотеката ни.

Адрес

St Bartholomew’s CE Primary School
Ann St, Brighton,
BN1 4GP

Работни часове

Всяка събота:
9:30 – 13:30

Избор на допълнителни дейности 2023/24

За да заявите избора си на ДД, моля попълнете формуляра тук

 

Нашите учители

Весела Соколова

Весела Соколова

Преподавател в подготвителна група и училищен ръководител

Учител по образование и по призвание работя в училището още от самото му създаване. Аз съм с бакалавърска степен по Предучилищна педагогика с английски език и магистърска степен по Предучилищна и начална училищна педагогика. Работих няколко години в столична детска градина, след което се преместих да живея в Брайтън.
Омъжена с две деца от 7 г. живея във Великобритания със семейството си. За моето семейство българският език винаги е бил от първостепенно значение. Винаги сме искали и продължаваме да работим в тази посока, децата ни да говорят, четат и пишат на майчиния си език. Въпреки интензивния живот успяваме да отделим достатъчно време да поддържаме езика, културата и традициите живи.
Когато училището беше създадено, бях поканена от ръководителя на BG Society Brighton да стана част от екипа към училището. Бях изключително щастлива, че се срещнах с хора, с които имаме еднакви възгледи за бъдещето на собствените ни деца, а също и всички децата, които искат за опознаят родният езк и култура. От 2021 г. съм училищен ръководител. Така вече поредна година работим в тази посока- правилната посока.

Цветана Апостолов

Цветана Апостолов

Преподавател на 3ти и 4ти клас

Завърших средно и висше образование в красивия град Пловдив. Израснала в тясна връзка с българската история, през 2000г. завърших ПУ “Паисий Хилендарски” със степен Магистър по български език, литература и история. Имам допълнителна специалност по журналистика и кратък опит в БНТ в предаването “Здраве” през 2009г.
От 2002г. живея и работя в Брайтън, Великобритания. Последните 15г. съм
отдадена на йога и работя като учител по йога.
Понастоящем съм учител  в основно училище “Балфор”, Брайтън и за поредна пета година в българското училище “Хан Аспарух” на
смесена група от 3 и 4 клас.
Обичам нежната и чиста енергия на децата и с радост им помагам да пишат и четат на български език, за да запазят връзката с корените си.

Фатме Молаахмед

Фатме Молаахмед

Преподавател на 2ри клас

Завършила съм университета ” Паисий Хилендарски” в град Пловдив, Начална педагодика. Имам осемнадесет години педагогиески стаж, като учител и четири години, като ресурсен учител. През 2022г. бях учител на подготвителна група.  Все порядко ми остава време, но през свободното си време обичам да творя в кухнята сладкиши.

Светлана Георгиева

Светлана Георгиева

Преподавател на 1ви клас

Завършила съм Института за детски учителки “Вела Благоева” в гр. Русе през 1988 година. Имам 18 години стаж по специалността в различни детски заведения в страната. От 2007 г. живея в Обединеното Кралство, а от 2009 в Брайтън. От миналата година съм учител в българското училище.
Омъжена с едно дете и едно внуче.
Обичам да откривам нови и интересни места у нас и в чужбина.

Екипът на БУ" Хан Аспарух"

Екипът на БУ" Хан Аспарух"

г-жа Вяра Томова – председател на асоциацията

г-жа Цветана Апостолова – учител на 3 и 4 клас

г-жа Фатме Молаахмед – учител на 2 клас

г-жа Зина Христова – заместник учител

г-жа Светлана Георгиева – учител на 1клас

г-жа Весела Соколова – училищен ръководител и учителна на подготвителна група

г-жа Катя Николова- заместник учител, училищен и финансов администратор

 

Виртуален театрален клуб с българският актьор Миро Кокенов 2019

Какво казват нашите родители

"Дъщеря ми много обича да ходи и знам, че учат неща на най-различни теми. Учителката й също е страхотна и прави всичко с лекота и удоволствие."

Цветомира Алексиева

"Изключително добра атмосфера и организация. Учителите са страхотни, иновативни и представят всичко по-лесен и достъпен начин за разбиране от страна на децата."

Татяна Василева

"Преподавателите са страхотни и всички работят много старателно, за да предадат на децата любовта към знанието и Българската писменост."

Теодора Лазарова

Български народни танци

Всеки понеделник

Заповядайте в Knoyle Hall : 18:30 – 20:30

Българско училище

Събота
9:30 – 13:30